JVM 2025: Allt du behöver veta

JVM 2024 Allt du behöver veta

Foto: Bildbyrån

2024 IIHF Ishockey Junior VM (JVM) närmar sig med stormsteg och lovar spänning och action, enastående prestationer och möjligheten för unga idrottare att visa upp sina färdigheter på den internationella scenen. Detta evenemang representerar en betydande milstolpe i karriären för dessa blivande hockeyspelare, eftersom de strävar efter nationell stolthet och personlig prestation. Många av världens främsta stjärnor har haft sitt stora genombrott i evenemang likt detta, och det är inte omöjligt att vi får se morgondagens stjärnspelare ta klivet fram under detta evenemang!

Men när och var utspelar sig JVM? Vilka lag kommer att vara med? Vilket lag har störst chans att vinna? Det är det i regel spelbolagen som har störst koll på, något som reflekteras i de odds som erbjuds. Men även vi tänker ta en närmare titt på vad lagen har att erbjuda under det kommande mästerskapet!

När och var är JVM?

JVM 2025 i Ottawa kommer att påbörjas den 26:e december. Slutspelet börjar den 2:a januari och fortsätter fram till och med den 5:e januari. Vilken tid matcherna spelas varierar, men som tidigast är det 20.00 som gäller, och vissa matcher spelas så sent som 02.30 på natten. Du hittar komplett JVM 2025 spelschema här.

Samtliga matcher spelas i Kanada, mer specifikt i Ottawa. Här är det Canadian Tire Centre som gäller för lejonparten av matcherna, men en del av matcherna kommer även att spelas på TD Place Arena. Även om båda arenorna är rejäla och respektabla, är den på Canadian Tire Centre dubbelt så stor och sväljer dubbelt så många åskådare. I och med det är det inte särskilt konstigt om dessa matcher får aningen mer uppmärksamhet.

Vilka lag kommer att vara med?

Tio lag kommer att fajtas om titeln under detta mästerskap, varav ett enda lag kommer att stå som vinnare när alla matcher har spelats. Lagen är uppdelade i två grupper, Grupp A och Grupp B, som inkluderar följande lag:

Grupp A

  • Kanada
  • USA
  • Finland
  • Tyskland
  • Lettland

Grupp B

  • Tjeckien
  • Sverige
  • Slovakien
  • Schweiz
  • Kazakstan

Grupperna är väl strukturerade och innehåller både bra och sämre lag. Kanada och USA är favoriter i Grupp A, medan Tjeckien och Sverige är klara favoriter i Grupp B. Huruvida det är dessa lag som går vidare till slutspelet är omöjligt att säga, även om självklart är sannolikt.

Vilket lag har störst chans att vinna?

Nu kommer vi till den viktigaste punkten. Vilket lag är det egentligen som kommer att vinna årets upplaga av JVM?

Historiskt sett har länder som Kanada, Sverige, Finland och USA presterat bra i internationella sammanhang. Baserat på deras tidigare prestationer kan vilket som helst av dessa lag ha en stor chans att vinna IIHF 2025 World Junior Championship.

Nedan är dock de stora favoriterna:

USA

USA har ett anmärkningsvärt starkt ishockeyprogram för ungdomar, som konsekvent producerar elitspelare som fortsätter att utmärka sig på sportens högsta nivåer. Med en solid grund byggd på utvecklingsprogram som United States National Team Development Program (USNTDP) och NCAA, är landets unga talangpool väl rustad för att tävla på den internationella scenen.

Detta imponerande ungdomssystem bådar gott för USA:s framtidsutsikter i framtida turneringar, inklusive IIHF 2025 World Junior Championship.

Kanada

Kanadas ishockeyprogram för ungdomar är känt för sitt djup och sin skicklighet, och fostrar exceptionella talanger som dominerar i internationella tävlingar. Med rötterna i en rik hockeykultur och stärkt av organisationer som Canadian Hockey League (CHL), utvecklar Kanada konsekvent spelare i världsklass.

Detta kraftfulla ungdomssystem sätter scenen för fortsatt kanadensisk framgång, och positionerar nationen som en formidabel utmanare för IIHF 2025 World Junior Championship.

Sverige

Sveriges ungdomsprogram är exceptionellt och producerar topptalanger trots landets relativt lilla befolkning. Deras välstrukturerade utvecklingssystem, som inkluderar Swedish Hockey League (SHL) och välkända hockeyakademier, genererar genomgående mycket skickliga spelare. Därmed är det absolut inte omöjligt att det är Sveriges landslag som står som segrare när den sista pucken är spelad.

Tjeckien

Tjeckien har en stolt tradition inom ishockey, med stor tonvikt på att odla unga talanger. Landets utvecklingssystem, med tjeckiska Extraliga och robusta gräsrotsprogram, genererar konsekvent skickliga spelare som sätter sin prägel på den internationella scenen.

Tjeckiens unika inställning till träning, med fokus på kompetensutveckling och smart beslutsfattande, säkerställer att deras unga idrottare är väl förberedda för att tävla vid evenemang som IIHF 2025 World Junior Championship. De har även ett väldigt starkt lag just nu, vilket kommer att ställa till med stora problem för resterande lag i turneringen.